väriä, väriä!

väriä, väriä!

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Kun ei onnistu eikä inspiraatio löydy

Joskus tässä taannoin eräs opiskelija muisteli että hänellä oli koulussa kuvaamataiteen opettajana taiteilija, joka aina antoi anteeksi jos opiskelijalla ei sattunut inspiraatiota löytymään. Sillä verukkeella sai aina vapaasti lorvailla tekemättä mitään. Opettaja oli sitä mieltä että taidetta ei synny ilman inspiraatiota.

Nuorison kannalta varmaan aivan hauska ajatus tuo luvallinen lorvailu. Onhan sitäpaitsi ihan tutkittu tosiasia että luovuuden edellytys on laiskottelu. Pelkässä laiskottelussa on kyllä myös vaaransa. Jos jää inspiraatiota odottelemaan niin laiskuus ja saamattomuus jää helposti päälle. Eikä sekään pidemmän päälle ole mukavaa. On hyvin turhauttavaa kun ei tule tuloksia eikä saa nauttia itse tekemisestä.

Laiskottelun ja ahertamisen välinen suhde tulee olla sopiva. Jokainen joutuu etsimään sopivan suhteen peilaten oman tekemisensä tavoitteisiin. Mutta ahertamistakin tarvitaan. Varsinkin kun opetellaan ja opiskellaan. Ihan itsestään ei flow'ta löydy. Moni tuntemani ammattitaiteilija lähtee työhuoneelle ihan niin kuin virkamiehetkin: vie lapset hoitoon/kouluun ja menee 8 tunniksi töihin.

Ja mitäs sitten jos työhuoneella ei inspiraatiota synnykään? Tässä muutamia vinkkejä, jotka itse olen hyväksi kokenut.
- Mene työhuoneelle tai luokkaan vaikka ei olisikaan ideoita tai intoa
- Ryhdy käytännön työhön, joka ei vaadi ideaa tai luovuutta: pohjusta maalauspohjia tai laattoja, siivoile luonnoslehtiötä ja välineitäsi
- Myös vanhojen töiden läpikäynti saattaa auttaa idean löytymisestä, etsi hyvät työt ja tuumaa onnistumisen syitä, pohdi voisiko samasta teemasta jatkaa
- Lueskele ja katsele taidekirjoja
- Ala luonnostella, ihan mitä vaan. Ota aiheeksi vaikka työpöydällä olevat arkiesineet tai muu yksinkertainen aihe. Yleensä työ käynnistyy vasta työtä tekemällä.
- Jos sinulla on joku lempiaihe, vaikkapa luonto ja maisemat, on varmasti hyödyllistä lähteä aiheen ääreen. Mukaan luonnoskirja tai ainakin kännykkäkamera, jolla voit tehdä muistiinpanoja.
- Ja kyllä se kahvitauko ja mukava, rento tapa olla työn ääressä ovat tärkeitä. 
- Monilla on tapana kuunnella musiikkia työn lomassa. Se voi auttaa sulkemaan arjen murheet pois mielestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti