väriä, väriä!

väriä, väriä!

tiistai 6. toukokuuta 2014

Ihana kevätluonto!

Olen erittäin laiska liikkuja. Silloin kun innostun liikkumaan se yleensä tarkoittaa hyötyliikuntaa puutarhassa tai muissa kotitöissä tai sitten liikun luonnossa. Luontoon meneminen onkin ihmeellistä lääkettä! Eri vuodenaikoina luonto tarjoaa erilaisia elämyksiä. Erityisesti näin keväällä tuntuu että herääminen ja uuden kasvu antaa luonnossa liikkujallekin ihanaa voimaa. Keväällä sohvaperunakin lähtee metsään, linnunlaulua kuulemaan ja vihreää väriä ja kasvun tuoksuja ihastelemaan.

Aiemmin kirjoitin miten taiteen tekeminen on voimauttavaa. Moni taiteen harrastaja yhdistääkin nämä kaksi asiaa. Luontoaiheiden maalaaminen on erittäin suosittua kansalaisoposton taideharrastajien keskuudessa. Paljon maalataan nostalgista mielikuvaa mielenmaisemasta tai lapsuuskesistä. Mieleisin maisema tuntuu olevan järvi ja metsä. Erämaan rauha ja hiljaisuus.

Maalatessaan maalari tunnelmoi näitä luontoelämyksiään. Astuu maalauksensa kautta muistojen maisemiin. Sisällä luokassa, valokuvien tai muistikuvien perusteella maisemien maalaaminen onnistuu ihan hyvin. Varsinkin jos kyseiseen maisemaan liittyy omia muistoja, valokuva on omalta retkeltä, itse otettu.

Vielä syvemmälle tasolle maiseman maalaamisessa pääsee kuitenkin menemällä luontoon. Menemällä itse sisään maisemaan, sen tuoksuihin, ääniin, väreihin, lämpötilaan. Kun useampi aisti on mukana kokemassa, elämys on vahvempi. Tekisipä mieleni väittää että moniaistinen kokemus vaikuttaa myös lopputulokseen. Uskoisin että valokuvasta maalatessa, helpommin takertuu yksityiskohtien jäljentämiseen kun taas ulkona, maiseman äärellä ollessaan maalari/piirtäjä joutuu pelkistämään kuvaksi moniaistisen kokemuksen, tunnelman. Silloin ei takerruta lillukan varsiin.

Olen tänä keväänä suunnitellut tuntiopettajien kanssa maisemakursseja poikkeuksellisen paljon. Kesäkuun alussa yksi ryhmä maalareita on lähdössä Kolille viikoksi kansallismaisemaa maalaamaan. Grafiikan opettaja halusi pitää puupiirroskurssin, jossa vanerit kainalossa lähdetään ulos kaivertamaan. Ja eräs maalauksen opettaja halusi muuttaa yhden ensi lukuvuoden pitkän maalauskurssinsa pelkästään maisemanmaalauskurssiksi.

Maisemamaalaus näyttää olevan nyt erityisen suosittua. Myös jotkut ammattitaiteilijat tuntuvat palaavan välillä epätrendikkäältä näyttäneen maisemamaalauksen äärelle. Onko luontoon meneminen vastaveto muulle hektiselle elämän menolle? Ehkä. Luonto ja metsä on monelle suomalaiselle arkinen ja tuttu asia, se ei ole mitenkään eksoottista tai jännittävää. Arkinenkin asia voi kuitenkin olla tärkeä.

Tai juuri arkiset asiathan ne niitä tärkeitä asioita onkin. Tutut asiat ovat lähellä, niihin voi samaistua. Maisemamaalauksen tekeminen ja kokeminen saattaa antaa maistiaisia voimauttavasta luontokokemuksesta. Jatkan tässä siis taiteen tekemisen ja harrastamisen hyvää tekevien vaikutusten pohdintaa. Ja kevätluonnon innoittaman haastan työkavereita, opiskelijoita ja taiteilijoita menemään luontoon ja maalaamaan siellä. Samalla saa huomaamattaam ehkä myös liikuntaa. Keho ja mieli virkistyy!

3 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. On hienoa, että meillä on neljä vuodenaikaa. Jokaisella on jokaiselle omat maisemansa ja jokaisella on oma tunnelmansa. Pelkistäminen on sekä taiteessa että muutenkin elämässä tärkeää, mutta niin vaikeaa...

    VastaaPoista
  3. Sanoit: Tekisipä mieleni väittää että moniaistinen kokemus vaikuttaa myös lopputulokseen. Minä sanon. - Kyllä! Lopputulos on aina erilainen, Vuoden kuluttua sama paikka samaan aikaan ovat aivan erilaiset. Valot ja värit muuttuvat ja kasvun aikaansaava sää muuttaa maisemaa. Ja maalarin mielentilakin on erilainen. Kaikki vaikuttaa. Ulkona, paikanpäällä maalattu maisema on kuin päiväkirjamerkintä siitä hetkestä. Tekijä kyllä muistaa itse maiseman lisäksi vieläpä kyseisen hetken ajatuksiaan työstä, hajut, ja olotilan. Se on ihmeellistä.
    Jos maalaisi lapsuuden kesämökkijärven valokuvasta. Siihen sisältyy vahvoja muistoja. Mutta jos maalaa sen siellä mökillä paikanpäällä, siihen vielä liittyy senhetkiset tunnelmat. Se olisi tupla muisto.
    Minä olen nyt hurahtanut tähän ulkona maalaamiseen. Syytä olen miettinyt. Se moniaistillisuus? Liekö raikas ilma. ja luonto ympärillä yksi. Siellä on asetelmia tarjolla värioppiin ja sommitteluun. Aiheena luonnolla on vahva symboliarvo, mielenmaisemissa. Siellä voi tallentaa kauniita ja rumia asioita muistiin. Sisällä työskennellessä helpommin lukkiutuu, luonnossa on oltava nopea, onnistui tai ei, valo muuttuu pian. Siellä on painetta, ja paineen alla työskentely tuo tulosta... En tiedä vastausta miksi metsään maalaamaan on lähdettävä, mutta kun ulkona maalaamista pitkästä aikaa kokeilin, sen tiesin että se on huippua! Kyllä siellä epäonnistuukin, mutta sitä kautta ojasta ylös ja seuraavaa kohdetta kohti!
    Anna -Kiitos blogista! Täytyy laittaa muistiin!

    VastaaPoista