väriä, väriä!

väriä, väriä!

maanantai 18. huhtikuuta 2016

Mikä jäi mieleen?

Silloin tällöin facebookissa tai muualla kiertää kyselyjä, joissa pyydetään listaamaan lempikirjoja tai leffoja. En ole vielä bongannut kuvataiteeseen liittyvää listailua. Ehkä se ei olisi kovin suosittukaan...

Kelaillessani kaikenmoista tuli kuitenkin mieleen ruveta listaamaan taideteoksia tai taiteilijoita, jotka ovat tehneet minuun vaikutuksen. Joko hyvässä tai pahassa.

Helpommin sanottu kuin tehty. Miten voisi nimetä esim top-kolmosen?? Yritän kuitenkin. Mutta järjestykseen en voi laittaa.

Nyt pinnalla mielessä on Frida Kahlo (koska kävin opiskelijoiden kanssa juuri katsomassa hänestä kertovan hienon näytelmän). Nuorena lukiolaisena näin Meilahdessa Helsingissä Frida Kahlon näyttelyn ja kyllä sillä taisi olla vaikutusta ammatinvalintaan. Olin kovin vaikuttunut. Erityisesti silloisesta näyttelystä jäi mieleen "Universumin rakastava syleily"

Sitten on pakko sanoa Outi Heiskanen, joka jäi ensi kertaa mieleen Linnan juhlista itsenäisyyspäivänä. Äiti osoitteli harmaahapsista naista telkkarista ja kertoi hänen olevan taiteilija. Itse olin silloin ihan penska vielä, mutta juttu jäi mieleen. Ja sittemmin hairahduin graafikoksi minäkin, Outi Heiskasen grafiikoita fanitan edelleen.

Sekä Fridassa että Outissa varmasti ihastutti kuvien lisäksi taiteilijamyytti ja persoona.

Kolmas on enemmänkin teos, ei taiteilija. Lapsuuteni ja nuoruuteni olen viettänyt Satakunnassa, Porin lähistöllä. Ja juuri Porissa olevan Juseliuksen mausoleumin freskot ovat niin ikään tehneet nuoreen minuun vaikutuksen. Alunperin ne maalasi Akseli Gallen-Kallela, sittemmin Jorma Gallen-Kallela uusi tuhoutuneet maalaukset. Tein näistä jonkinmoisen kuva-analyysin taidekouluun pyrkiessäni ja kai silläkin on ollut merkitystä kun tässä olen. Kansalaisopiston opettaja muuten silloin auttoi minua, nuorta taideopinnoista haaveilevaa.

En kyllä malta olla lisäämättä vielä muutamaa suosikkiani suurista taidehistorian nimistä. Yritin nimittäin miettiä vielä maalareita, jotka ovat vaikuttaneet. Maailman mittakaavassa Botticelli on yksi suosikki. Kotimaisista kultakauden mestareista ehdoton ykkönen minulle on Helene S.

Nykytaiteilijoita joudun vähän miettimään. Eniten olen pysähtynyt viime vuosina piirustusten edessä. Stiina Saariston groteskeista naiskuvista tykkään. Samoin nuoren taiteilijan tunnustusta hiljattain saanut Camilla Vuorenmaa tekee kuvia ihmisistä, jotka ei ole ehkä kauniita, mutta minä pidän heistä.

Mutta top-kolmoseen en osannut tyytyä. Tänään oli tällaiset mielessä. Huomenna jotkut muut ehkä. Mikähän olisi sinun top3?

2 kommenttia:

  1. Edward Munch, Vilho Lampi, Pieter Bruegel,
    David Hockney, Sinikka Tuominen, Jan Kenneth Weckman,
    Andy Goldsworthy,
    Matisse, Vincent Van Gogh
    Pierre Bonnard, Rafael Wardi
    - Luin kirjoituksesi ja enhän voinut sinä päivänä kulkea pohtimatta omia suosikkejani. Ne vaihtuvat mielenkiinnon mukaan, mutta jotkut ovat ja pysyvät ja toiset löytää uudelleen unohdettuaan. Lista on maalarin lista. Väriä ja voimaa. Goldsworthy iski opiskeluaikana ja käyttää toki myös väriä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Hyviä valintoja myös nuo. On paljon mistä valita...

    VastaaPoista